Bouw van het Statenjacht De Utrecht

De Provincie Utrecht heeft in het kader van scholing en werkgelegenheid voor jongeren het Utrechts Statenjacht laten bouwen. Het project startte in 1997. Er hebben zo'n 100 jongeren aan het schip gebouwd en een prachtig ambacht geleerd waarmee ze een plaats op de arbeidsmarkt hebben gevonden. In 2003 was het schip klaar om te water gelaten te worden. 

De Utrecht is gebouwd aan de hand van de oorspronkelijke tekeningen van scheepsbouwer Pieter van Zwijndregt. De tekeningen dateren uit 1746. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de materialen die ook destijds gebruikt werden. Zo zijn er 300 eikenbomen verwerkt en kom je overal op het schip hand-geklonken nagels tegen.


Zeilen IJsselmeer

Wil je alles weten over de bouw van De Utrecht, bestel dan het boek. In het boek vind je niet alleen alle informatie, maar vooral veel beeldmateriaal over de voortgang van de bouw. Dit prachtige naslagwerk is bij ons te bestellen  voor een bedrag van € 25,00 per exemplaar, inclusief verzending. Vaar je mee, koop het dan aan boord voor  € 15,00.

Om een schip als "De Utrecht" in volle glorie varende te houden is veel onderhoud nodig. Een groot deel daarvan wordt gedaan door een legertje enthousiaste vrijwilligers. 

Heb je tijd en zin om aan te sluiten? Dan horen we erg graag van je. Extra handjes zijn zeer welkom.